På cykel runt om i världen

Att skaffa en elcykel eller en vanlig cykel och bege sig ut på cykling i världen kan vara fantastiskt. Det finns mängder av cykelleder att cykla sin elcykel eller trampa sin vanliga cykel på! En rutt i Kalifornien, är det ni ser på bilden, över Golden Gate bron! Man kan cykla en tre timmars tur mellan San Francisco över Golden Gate Bridge till Sausalito. En annan tur i USA är George S. Mickelson Trail, som är en sträcka på 175 km. Leden går i Black Hills National Forest i South Dakota, samma plats som The Blair Witch Project-filmen spelades in. Genom skogen löper ett tågspår som gjorts om till vandrings- och cykelspår.

Andra cykelleder att kika på

En jag själv tycker verkar spännande är en tur från Hanga Roa till Ahu Tongariki, Påskön, Chile. Det är en tur på 22 km och längs med vägen kan man då se alla kända statyer, de så kallade  moai-statyerna. Här är det bra med en terrängcykel. 

För den som inte vill ha uppförsbackar finns Danube Cycle Path och den är på hela 2860 kilometer, så det är att cykla i etapper som gäller. Cykelvägen går längs floden Donau – från Donaueschingen i sydvästra Tyskland till Svarta havet i Rumänien – ­slingrar sig fram genom ett flackt landskap i Central- och Östeuropa.


Yungasvägen, Bolivia är en annan led, men den kallas även för ”Camino de la muerte” – Dödens väg, så det är bra att veta. Denna led är en en slingrande enfilig vägsträcka mellan huvudstaden La Paz och provinshuvudstaden Coroico. Vägen kantas av bråddjup som är lika hisnande som livsfarliga samt att det finns  hårnålskurvor och insprängda vattenfall. Ett totalt fall på 3353 meter och nästan uteslutande utförsbackar gör att man kan komma upp i otroliga hastigheter. Som tur är kan man cykla detta med en lokal specialistarrangör om man vill hålla sig säker!

 

 

6 May 2019