Kan man äta kollagen?

Kollagen är ett ämne som finns naturligt i våra kroppar. Huden, lederna och musklerna är fulla av kollagen, speciellt när vi är unga. När vi blir äldre så minskar det och det är också det som gör att huden blir mindre elastisk, mindre slät och samtidigt mer ojämn. Det börjar redan vid 30-årsålderna och det är också då de allra flesta av oss börjar få våra allra första små rynkor. 

En del väljer att spruta in fillers för att jämna ut huden och få den slätare och se yngre ut, men det finns faktiskt kollagen man kan äta också och du kan läsa mer om det på Fitnessfrank.com där de också testat flera olika produkter för att se vilka som är bäst. 

Hur snabbt försvinner kollagenet?

Från och med att vi är ungefär 20 - 30 år gamla så börjar kollagenet i kroppen att minska och det sker med cirka en procent per år. Det blir alltså rätt stor skillnad mellan en kvinna som är 22 och en som är 92 år gammal!

Det går dock att bromsa "förfallet" och det är rätt enkelt. Undvik sol. Fast, vem skulle vilja låta bli att sola och ha det gott på stranden? Inte jag i alla fall. Dessutom bär jag mina rynkor med stolthet för de visar att jag har upplevt saker i livet. Det betyder ju inte att jag inte vill hjälpa kroppen hålla sig fräsch och ung så länge det går och det är därför jag är glad att det finns kosttillskott med kollagen som funkar. 

18 Jan 2021