Hälsomedvetenheten blir större

Climatarian

– En kosthållning med ett miljötänk som inkluderar att äta lokalproducerad mat som minskar transportsträckorna, välja fisk framför fläsk annat kött för att begränsa gasutsläppen och börja använda allt på en råvara för att minska matsvinn.

Konservburken

– Detta är en trend som förenar climatarian-tänket, eftersom färskvaror inte håller så länge och måste slängas. Därför märks nu en ökad popularitet för traditionella konserveringsmetoder på menyerna. 

Kött utan djur

– Ett annat stort område är att ersätta animaliska proteiner med vegetabiliska varianter, såsom jölk utan ko, kött utan djur och majonnäs utan ägg. 

Mer grönsaker

– Grönsaker fortsätter att ta plats på menyerna. Nu säljs de under namn som hittills har förknippas med kött, till exempel ”adzuki bacon”, ”fennel sausage”, ”cauliflower steak” och ”coconut bacon”. Grönsaker kan även drickas! Efter juicetrenden (som inte längre känns lika het) kommer nu soppor, serverade i flaskor så att de enkelt kan konsumeras på språng.

Alla vil dricka Matcha

– Det gröna teet från Japan har länge hyllats för sina hälsosamma superegenskaper eftersom det är fullt med antioxidanter och klorofyll.  Men hur skiljer sig matcha från vanligt grönt te? Nyckeln är att det kommer i pulverform, och lätt att bara blanda med lagom varmt vatten.

11 Aug 2019